Regel hier alles rondom je huurcontract.
Huur je een woning, parkeerplek of bedrijfsruimte van Lieven de Stad en wil je de huur opzeggen? Voor een woning of parkeerplek hanteren wij een opzegtermijn van één maand. Je kan de huur elke dag van de maand opzeggen, maar je laatste huurdag mag niet in een weekend of op een feestdag vallen. Ontvangen wij je huuropzegging bijvoorbeeld op de 22ste van de maand, dan is de laatste dag van de huur op zijn vroegst de 22ste van de volgende maand. Als dit een weekend- of feestdag is, dan wordt de eerstvolgende werkdag de datum huureinde.
Voor een bedrijfsruimte gelden er andere afspraken. Controleer in je huurcontract wat de voorwaarden zijn.
De huuropzegging moet door alle huurders ondertekend zijn en gaat in op de dag dat wij je verzoek ontvangen. In de huuropzegging moeten de volgende gegevens staan:
Na de opzegging ontvang je binnen 3 werkdagen een bevestiging van ons en maken wij een afspraak met jou voor een voorinspectie. Tijdens de voorinspectie bekijkt een medewerker van Lieven de Stad samen met jou de woning en bespreekt hoe je de woning bij de eindinspectie moet achterlaten.
Of je de voorzieningen bij huureinde moet verwijderen hangt af van verschillende zaken. De medewerker van Lieven de Stad zal tijdens de voorinspectie hier afspraken met jou over maken.
Als je na het opzeggen van de huur niet meewerkt aan de voor- of eindinspectie of als je de ruimte bij huureinde niet volgens afspraak oplevert dan wordt je door ons in gebreke gesteld. Lieven de Stad zal dan de benodigde werkzaamheden uitvoeren en de kosten hiervan bij jou in rekening brengen.
Op de laatste huurdag vindt er een eindinspectie plaats. Een medewerker van Lieven de Stad controleert dan of je de woning volgens de gemaakte afspraken achterlaat. Na de eindinspectie lever je alle sleutels in. Als er sleutels ontbreken, dan wordt dit bij jou in rekening gebracht.
Als je de ruimte op de datum van de huureinde volgens afspraak hebt opgeleverd, dan wordt de waarborgsom binnen 14 dagen aan jou overgemaakt.
Soms verblijf je een langere periode niet in je woning. In een aantal gevallen is het mogelijk om een ander dan tijdelijk in de woning te laten wonen, terwijl je zelf de huurrechten behoudt. Hier zijn wel regels aan verbonden en je moet altijd toestemming vragen.
Huisbewaring kan aangevraagd worden bij:
Huisbewaring aanvragen
Woningruil is een manier om te verhuizen. Je gaat zelf op zoek naar een kandidaat die met je van woning wil ruilen. Houd er rekening mee dat bij de ruil de huurprijs opnieuw berekend wordt.
Woningruil moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
Het kan soms voorkomen dat een huurcontract gewijzigd moet worden. Wanneer een van de huurders bijvoorbeeld afstand wil doen van het contract, in geval van overlijden of wanneer er een huurder bij komt. Neem contact met ons op om samen te kijken welke wijziging voor jou geldt en hoe je dit aanvraagt. Ieder verzoek wordt door Lieven de Stad beoordeeld. Je krijgt een reactie of het contract wel of niet kan worden gewijzigd.