Koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) komt overwegend vrij bij open verbrandingstoestellen zoals geisers en gaskachels. Bij te weinig zuurstof werkt het verbrandingsproces van het gastoestel niet goed. Ieder jaar overlijden er mensen door een koolmonoxidevergiftiging.

Ik denk dat er koolmonoxide vrijkomt in mijn woning. Wat moet ik doen?
Zet direct alle ramen en deuren open, zet het gastoestel uit en bel onze spoednummer 020-2182255.

Gaat het koolmonoxidealarm af?
Zet direct alle ramen en deuren open, zet het gastoestel uit, ga naar buiten met huisgenoten en huisdieren en bel 112.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zien of mijn geiser of kachel niet goed werkt?

Wanneer de vlam in het gastoestel oranje is in plaats van blauw. Ook is de vlam hoger dan normaal. De ramen beslaan omdat de vrijkomende waterdamp niet via de afvoer verdwijnt.

Wat zijn de symptomen van koolmonoxidevergiftiging?

Een lichte koolmonoxidevergiftiging kan hoofdpijn, misselijkheid, duizelingen, een versnelde hartslag en vermoeidheid veroorzaken. Een ernstige koolmonoxidevergiftiging is dodelijk.

Wat kan ik doen om de kans op koolmonoxidevergiftiging te verkleinen?

  • Goed ventileren in huis. Waar woningen vroeger door kieren en gaten meer natuurlijke ventilatie hadden, moeten we het tegenwoordig vaak hebben van ramen, roosters of een centraal afzuigsysteem: zorg ervoor dat er altijd iets open of aan staat.
  • Laat je kachel en geiser jaarlijks door een erkende installateur controleren.
  • Koop een koolmonoxidemelder bij een doe-het-zelfzaak en plaats deze in huis. Plaatsing, onderhoud en vervanging zijn voor jezelf.
  • Controleer regelmatig of de koolmonoxidemelder (en de batterij) goed werkt door op de testknop te drukken. Bekijk de handleiding van jouw melder om te kijken hoe je dit aan moet pakken.

Wat doet Lieven de Stad om de kans op koolmonoxide te verkleinen?

  • Lieven de Stad controleert de centrale verwarmingsketel eenmaal per twee jaar, een geiser één keer per jaar.
  • Koolmonoxide komt overwegend vrij bij zogenaamde open verbrandingstoestellen als geisers en kachels. Wanneer de installateur bepaalt dat het toestel vervangen moet worden, komt daar altijd een cv-ketel voor in de plaats.