Verstopping

Borrelt je afvoer? Loopt de afvoer niet goed door? Hangt er een rioollucht? Dan is er mogelijk sprake van een verstopping in het riool van jouw woning.

Oorzaak verstopte riool
Een verstopte riolering kent vele oorzaken. Een van de oorzaken is het doorspoelen van vaste stoffen. Dit kunnen babydoekjes zijn, haar, maandverband, te veel toiletpapier, plastic, vet en olie. Al deze ingrediënten veroorzaken (samen) een verstopping. Bovendien komt bij een verstopt riool een nare stank vrij.

Tips om verstopping te voorkomen

  • Frituurvet mag nooit in de wc of de gootsteen worden gegooid. Vet is vloeibaar als het heet is, maar stolt als het koud wordt. Giet dit nooit door de gootsteen en ook niet in het toilet en andere afvoeren.
  • Spoel een keer per maand de afvoerleidingen schoon met heet water en wat soda (geen chemische soda).
  • Spoel alleen water (af)wasmiddel, urine en gewoon toiletpapier door het riool.
  • Plaats een zeefje in je keukengootsteen

Tips om verstopping te verhelpen

  • Om de afvoer vrij te maken van allerlei ophopingen kan je de afvoer vacuüm trekken door middel van een ontstopper. Hierdoor komt het vuil los zodat je deze gemakkelijk weg kan spoelen.
  • Als dat niet werkt, dan kan je de sifon schoonmaken. Plaats een emmer onder de sifon om al het water en afval op te vangen wanneer deze eenmaal is losgedraaid. Ontkoppel de sifon met een waterpomptang en maak deze volledig leeg. Verwijder het vuil uit de sifon en de afvoerbuis naar de sifon toe. Eenmaal klaar schroef je de sifon weer terug aan de afvoerbuis en controleer je of alles goed vastzit. Daarna zet je de kraan aan om te kijken of het water goed doorloopt
  • Spoel de afvoerleidingen schoon met heet water en wat soda.

Nog steeds verstopt?

Als het niet lukt om de verstopping te verhelpen kan je rechtstreeks contact opnemen met het ontstoppingsbedrijf. Je hoeft niet eerst contact op te nemen met Lieven de Stad. De contactgegevens van het ontstoppingsbedrijf heb je van ons ontvangen. Weet je niet meer welk bedrijf dit is? Kijk dan bij je leveranciers in je account.