Huurachterstand

Wanneer je niet op tijd betaalt

De huur moet voor de eerste dag van de maand betaald zijn. Lukt dit niet, laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Laat een huurachterstand niet oplopen, dat scheelt een heleboel problemen. Samen zoeken we naar een oplossing.

Wanneer je niet op tijd betaalt stuurt Lieven de Stad eerst een betalingsherinnering. Als je hier niet op reageert, dan krijg je een tweede herinnering. Heb je dan nog niet betaald, dan schakelen we de deurwaarder in. Dit om te voorkomen dat de schuld verder oploopt. Als laatste stap kunnen we via de rechter overgaan tot een huisuitzetting. Er moet dan nog steeds betaald worden, maar het recht op de woning vervalt.

Betaalafspraak
In sommige gevallen is een betalingsregeling mogelijk waarbij de huurschuld in termijnen wordt afgelost. Een betaalafspraak in meerdere termijnen is maar één keer per jaar mogelijk, gerekend vanaf de einddatum van de vorige betaalafspraak.

Kom je afspraken na
Aan de betalingsregeling zijn voorwaarden verbonden. Wanneer niet aan de voorwaarden wordt gehouden, vervalt de betalingsregeling.

  • De betalingsachterstand mag niet verder oplopen. Naast het (termijn)bedrag betaal je dus de - maandelijkse huur op tijd. Dat betekent dat dit bedrag ook op de eerste van de maand op onze rekening staat.
  • Zolang de betalingsregeling loopt, kun je geen uitstel van betaling aanvragen.
  • Kom je de afspraken niet na, dan schakelen wij de deurwaarder in. De kosten voor de deurwaarder worden opgeteld bij de huurschuld. Laat het dus niet zover komen.
  • Je betaalt het termijnbedrag van de betalingsregeling voor de eerste van de maand. Betaal je te laat of niet? Dan vervalt de betalingsregeling en is het resterende bedrag direct opeisbaar.

Huisuitzetting
Is er geen betalingsregeling getroffen en is de deurwaarder langs geweest en hebben we nog geen betaling ontvangen, dan laten we het huurcontract bij de rechter ontbinden. Er wordt ook gevraagd om toestemming voor een huisuitzetting. De huurachterstand en de kosten van de deurwaarder moeten dan nog steeds betaald worden. Na een huisuitzetting vanwege huurachterstanden vervalt het recht op woonruimte bij Lieven de Stad.

Huur je een parkeerplek?
Bij het huren van een parkeerplaats of box heb je geen huurbescherming. Dit betekent dat Lieven de Stad het huurcontract eenzijdig kan opzeggen bij een betalingsachterstand. Een achterstand moet minimaal binnen tien dagen betaald zijn. Bij parkeerplaatsen is het niet mogelijk een betalingsregeling te treffen.