Soms verblijf je een langere periode niet in je woning. In een aantal gevallen is het mogelijk om een ander dan tijdelijk in de woning te laten wonen, terwijl je zelf de huurrechten behoudt. Hier zijn wel regels aan verbonden en je moet altijd toestemming vragen.
Regels bij huisbewaring
Huisbewaring kan aangevraagd worden bij:
Werk, studie of stage in het buitenland of buiten de regio voor een periode van minimaal drie maanden.
Opname in een verpleeghuis, gevangenisstraf of een reis van minimaal drie maanden.
Terugverhuizen naar het land van herkomst (remigratie).
Proefsamenwonen.
Huurbetalingen en huurtoeslag
Je mag aan de huisbewaarder geen hogere vergoeding in rekening brengen dan de huur die je betaalt aan Lieven de Stad. Wanneer je huurtoeslag ontvangt, heeft huisbewaring meestal gevolgen voor de hoogte van dit bedrag. Ook kan huisbewaring invloed hebben op te betalen gemeentebelastingen. De huisbewaarder komt niet in aanmerking voor huurtoeslag.
Regels bij onderverhuur
Lieven de Stad vindt het belangrijk dat er geen misbruik van huisbewaring wordt gemaakt. Het mag bijvoorbeeld geen verkapte onderverhuur zijn. Vraag je meer huur aan je huisbewaarder dan de huur die je aan Lieven de Stad betaalt, dan komt de huurovereenkomst met jou tot een eind. We maken daarbij gebruik van de opzegging die jij voor het begin van de huisbewaring aan ons hebt doorgegeven. Verder moet je bij ontdekking van onderverhuur een boete van € 2000,- betalen en moet je het verschil tussen de huur die je ontving van de huisbewaarder en die je ons betaalde aan Lieven de Stad afstaan.
Contractduur huisbewaring
Je kan gedurende de looptijd van je huurovereenkomst voor opgeteld maximaal 2 jaar huisbewaring aanvragen. Alleen in door jou aan te tonen uitzonderingsgeval kan Lieven de Stad besluiten een langere periode toe te staan te overschrijden.